Uspešan tim je više od zbira svih svojih delova, jedna je od izreka koje na najbolji način oslikavaju timski rad, a ujedno i svaku uspešnu kompaniju, preduzeće, agenciju…  Kako bi naš tim bio povezaniji, jači i uspešniji, neophodno je da se dobro poznajemo i verujemo jedni drugima, ali i da se zajedno glasno smejemo, i ruku pod ruku upuštamo u najrazličitije avanture i adrenalinske „šokove“.

Zato je Smart Vision ekipa i ove godine, kao i svih prethodnih, na team building krenula „naoštrena“ da se dobro zabavi, suoči sa strahovima i bolje upozna sa novim članovima našeg tima koji su nam se pridružili od Nove godine naovamo. A zašto? Zato što nas psihologija kao nauka stalno podseća na to da je sposobnost ljudi da sarađuju i žive i rade udruženi, i u kolektivu, jedna od naših najvećih snaga kao društvenih bića.

Igre bez granica

Etno domaćinstvo „Zornića kuća“ bila je idealna prva stanica našeg putovanja, jer osim što su nas ljubazni domaćini dobro najeli i napojili, ustupili su nam i jednu svoju prostranu livadu da se na njoj takmičimo u svojevrsnim „Igrama bez granica,“ gde su prijatelji iz Spin tima testirali naše znanje jednih o drugima, ali i našu koncentraciju, kondiciju, fizičku spremu i timski duh u najrazličitijim izazovima koji su, između ostalog, podrazumevali i „borbu“ sa hulahopom, lukom i strelom… Smeh do suza, „surovo“ nadmetanje među timovima i poneka čvoruga (ali bez brige kada je tu malo maslaca da sredi stvar), epilog su naših baćevačkih avantura koje i dalje prepričavamo.

U skladu sa dobrom starom tradicijom, do dolaska na aerodrom „Smartovci“ nisu znali koja je njihova naredna stanica i za koju su to destinaciju pakovali kofere, te je neizvesnost dostigla vrhunac pred tablom sa dolascima i polascima na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Bergamo je bio rešenje naše ovogodišnje team building zagonetke, ali samo nakratko, jer je ovaj italijanski gradić bio samo mesto sletanja našeg aviona.

„Najlepša stvar u timskom radu je to što uvek imate druge uz sebe.“

Nakon savladavanja još jednog izazova po dolasku u Bergamo- letnje oluje monsunske jačine i kiše nalik biblijskom potopu, stigli smo na naše odredište! Lago di Garda već ujutro, po izlasku sunca, oduševila nas je gostoprimstvom, prirodom od koje zastaje dah i jednim od svojih najpoznatijih odredišta  – Gardalandom! Zabavni parkovi su naš „back to basic,“ jer je to jedna od omiljenih aktivnosti članova našeg tima, a neretko i mesto gde se prevazilaze strahovi od visine i brzine. Tako je bilo i ovog puta, jer nema boljeg mesta, a ni načina, nego da sa kolegama s kojima inače provodimo najviše vremena, ruku pod ruku, sednemo u rolerkoster, pogledamo se, i ohrabrimo jedni druge. Pa da onda uz vrisak i smeh vrtglavom brzinom savladamo sve, baš SVE, rolerkostere i vožnje u ovom fantastičnom tematskom parku. Jer nas, ponovo, psihologija timskog rada podseća na to da kada se pojedinci udruže u zajedničkom cilju – mogu postići izvanredne rezultate koji prevazilaze ono što bi bilo ko mogao postići sam.

Sve kuvar do kuvara…

Italijanska kuhinja jedna je od najomiljenijih u svetu, a ukusna, kremasta pasta mnogima jedno od omiljenih jela. Baš zato, i ove godine rešili smo da unapredimo naše kulinarske veštine, a da kolegama koji bi nastavili da se samo (i isključivo) drže telefona, miša i tastature u ruke stavimo i – oklagiju. U društvu je sve uvek lakše i lepše, a i želja za pobedom ne može da škodi, te smo „naoružani“ keceljama i podeljeni u dva tima, bili na visini zadatka i napravili sjajnu domaću pastu. Jedni farfale sa pestom, drugi taljatele u paradajz sosu. I osim što smo nešto novo naučili, ludo se zabavili i dobro jeli, u benefitima naših kulinarskih borbi otkako smo se vratili sa putovanja uživaju i naši ukućani i prijatelji. Kako? Tako što smo naučili da je za tanjir najbolje domaće paste potrebno: 100 grama mekog brašna, jedna kašika maslinovog ulja i jedno jaje, a za svaki dodatni tanjir više – jednostavno duplirajte količine (200gr brašna, dve kašike ulja i dva jaja).

I domaći maloprodajni lanci tehnike „okoristili“ su se od našeg team buildinga, jer su sve količine mašina za testenine i rezance po našem povratku bile “očišćene” sa polica.

I eto još jednog (nekima neočekivanog) benefita team buildinga – oni koji su kuvali, razvili su dodatno svoje veštine, a oni koji su se kuvanja i spremanja plašili – okuražili su se da se i ovog posla prihvate sa novootkrivenim entuzijazmom i vetrom u leđa koji im je, između ostalog, ulila i diploma uspešno završenog kursa italijanske kuhinje.

Visoko u Alpima

Uz rolerkostere, picu i pastu, espreso i kapućino, Limoncello i Aperol Spritz, nezaboravne zalaske sunca i zvuke talasa jezera Garda, stigli smo da se popnemo i na Monte Baldo. Jedan od vrhova planinskog lanca Alpi, poznatog i kao „krov Evrope“, visine 1.760 metara nadmorske visine bio je šlag naše team bulding torte.

Gondolom koja okrećući se pruža pogled od 360 stepeni, kako bi se iz svakog ugla osmotrila lepota jezera i ovog planinskog venca, stigli smo na Monte Baldo i opijeni svežim planinskim vazduhom uživali u pogledu na celo jezero i još uvek snežnobele vrhove koji su se pružali svuda unaokolo. Kao i kada se prihvatimo svakog radnog zadatka, zajedno smo savladali i ovaj uspon, i u Beograd stigli bogatiji za još jedno novo iskustvo, ponosniji što smo se suočili i savladali poneki strah, i uvereniji da zajedno možemo sve.

A znate li šta je još sjajno? To što isto ovakvo putovanje možemo organizovati i za vas, jer Smart Vision knows where the fun is!