U neku ruku nevoljno, ali svesni da je neophodno, privremeno smo napustili našu Smart Vision kancelariju, mesto predanog rada na projektima naših klijenata, proslava, dogovora oko poručivanja ručka, dobre muzike (i poneke novokomponovane numere koja se omakne zbog autoplay-a :D). Ipak, pozitivan Smart Vision duh preneo se u jedan magacin i 30 kućnih kancelarija.

Organizacija u vanrednim okolnostima nikada nije lak zadatak. Ipak, uz konstruktivan razgovor i timsku atmosferu i on je izvodljiv. U nastavku prenosimo savete kojima smo se rukovodili, ali i zaključke do kojih smo došli na osnovu našeg iskustva.

 1. Ne postoje striktna pravila – bitno je biti fleksibilan
  Magazin Fortune trenutnu situaciju opisuje i kao najveći eksperiment na temu uslova rada od kuće.  Ako ga tako posmatramo, moramo biti svesni da će svaki učesnik eksperimenta u vanrednim okolnostima imati različit način i tempo rada. Važno je znati da svako od kolega sve vreme „žonglira“ sa privatnim i poslovnim obavezama. I to je u redu. Zato imamo razumevanja za sva mala odlaganja u odgovorima, a naše nove kancelarije pune su novih malih kolega. Ko zna, možda ih baš naš rad od kuće podstakne da jednoga dana i oni postanu marketinški magovi, influenseri i dizajneri.
 1. Alati po vašoj meri
  Komunikacija se nastavlja. Jedina razlika je što se u ovim okolnostima više oslanjamo na tehnologiju. Srećom, aplikacija koje nam mogu olakšati posao je mnogo. Isprobali smo neke od najboljih servisa ovog tipa, a svaki tim je procenio koji od njih mu najviše odgovara.
 1. Organizujte radni prostor
  Slično kao i u samoj kancelariji, i u kućnim uslovima rada treba se pridržavati svima poznatih smernica: neka vaš radni sto bude čist i organizovan na način da doprinese vašoj produktivnosti. U njemu se  mogu naći i detalji koji će vas oraspoložiti i motivisati. Mi smo neke od tih sitnica spakovali uz računare i doneli u svoje domove.
 1. Kreirajte svoj poslovni kutak
  Odaberite prostoriju u kojoj ćete raditi. Čak i ako imate mnogo obaveza, ne unosite ih u ovaj poslovni ambijent. Ne ručajte za radnim stolom i često šetajte. Na taj način ćete biti produktivniji, imaćete jasnije granice i sliku koju ulogu obavljate u kom prostoru, a izostaće i tegobe od dužeg sedenja.
 1. Nismo samo saradnici, već i prijatelji
  Može zvučati kao floskula, ali tako je. Prilikom organizacije rada od kuće, ovo se ne sme zaboraviti. Zato smo nastavili sa svojim internim pošalicama, zato se interesujemo kako se kolege snalaze sa TV časovima matematike, a Zoom sastanke započinjemo pitanjem: „Kako ste?“