Tehnološke inovacije neretko izazivaju kontraverze i nailaze na ne tako naklonu percepciju javnosti. Otpor novom postoji koliko i ljudski progres, ali brzina razvoja i upotrebe tehnologije u modernom svetu, produbljuje pitanje korisnosti i bezbednosti. Bojazan koja se javlja u pogledu uvođenja 5G mreže stoga nije izuzetak. Sa protestima protiv dalekovoda električne energije, proizvodnje električnih automobila,  izgradnje mobilnih tornjeva  smo se susretali u i bližoj i daljoj prošlosti. U njihovoj srži bila je zabrinutost za zdravlje i uticaj na planetu Zemlju. Stoga ne iznenađuje što se oko  5G mreže takođe organizovao pokret onih koji joj se protive, a čije aktivnosti  su, između ostalog, rezultirale i  globalnim protestom protiv 5G mreže 25. januara 2020.

Skepticizam i strahovi stručnjake za odnose sa javnošću stavljaju pred izazovan zadatak. Kako predstaviti ovu tehnologiju i inovacije zasnovane na 5G mreži? Slično kao i u drugim kriznim komunikacijama, najvažnija je otvorena i potpuno transparentna komunikacija o ovom pitanju.

Argumentovani tekstovi, potkrepljeni stanovištima stručnih lica jedan su on najvažnijih metoda zbog toga što je njihov primarni cilj edukacija. Nova saznanja imaju moć da pobede strahove, detaljno pokažu način funkcionisanja 5G mreže i odgovore na svako pitanje koje se može javiti. Pojedini mediji takođe teže obrazovanju stanovništva,  poput, primera radi, BBC-a koji daje osnovne informacije uključujući definiciju 5G mreže kao „next generation of mobile internet connection and offers much faster data download and upload speeds“. Istupajući korak dalje, mediji treba da pruže i sledeće tipove informacija:

  • detaljna pojašnjenja načina rada
  • osvrt na razlike između ove i ranijih tehnologija u upotrebi
  • eksplikacije studija o uticaju 5G tehnologije na zdravlje

Praktični primeri upotrebe isto će tako pozitivno uticati na percepciju, te se preporučuje komunikacija iskustava upotrebe, priča pojedinačnih gradova, ustanova ili država koje već koriste 5G tehnologiju. Osim toga, skeptici uglavnom spekulišu o negativnim stvarima do kojih upotreba 5G mreže može dovesti. Ipak, postoji toliko lepih priča koje je moguće doneti i osvetliti ovu tehnologiju iz jednog sasvim novog ugla. To su priče o tome kako će ona omogućiti prodore u polju autonomnih industrija, usavršiti video-nadzor uz pomoć veštačke inteligencije (AI) i tako povećati bezbednost, ali i doprineti zdravstvenoj zaštiti omogućavanjem operacija na daljinu putem specijalizovanih instrumenata i, naravno,  brze veze.